pasiasty.pl ::Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne - pita

Przepisy kulinarne
Nale¶niki, omlety, placki


Pita:


Kategoria: Nale¶niki, omlety, placki
Składniki:
Kuchnia: arabska
15 g drożdży
280 ml wody -- letnia
1 łyżka oliwy
445 g m±ki
1 łyżka soli

1. Przygotowuje ciasto z 15 g ¶wieżych drożdży, 280 ml. letniej wody, 1 łyżki oliwy, 445 g m±ki i 1 łyżki soli. Ciasto ma być gładkie i posmarowane olejem i przykryte wilgotn± szmatka wędruje do poczekalni na 90 minut.
2. Potem zostaje podzielone na 10-12 kulek, które zostaj± rozpłaszczone przez podszczypywanie. Leż± sobie 10 minut, potem znowu należy je rozwałkować i obsypać m±k± i znowu przykryć na 30 minut.
3. Piec w temperaturze 250 C przez 3-4 minuty aż bardzo napęczniej± ale nie mog± się zarumienić.
Nadzienie w/g uznania.