pasiasty.pl ::Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne - pierogi z łososiem

Przepisy kulinarne
Kluski, pierogi, pyzy


Pierogi z łososiem:


Kategoria: Ryby, Kluski, pierogi, pyzy
Składniki:
1 kg łososia -- filet, świeży - farsz
2 szt cebul -- małe - farsz
1/2 szklanki śmietany -- 30% - farsz
2 łyżki oleju -- farsz
1 szt jajka
sól
pieprz
1 szt marchwi -- mała - sos
1 szt pietruszki -- sos
1 szt selera -- mały - sos
1 listek ziela angielskiego -- sos
1/2 l mleka -- sos
2 łyżki mąki -- sos
2 łyżki masła -- sos
gałka muszkatołowa -- sos
sól -- sos

Farsz:
Z łososia zdejmujemy skórę, usuwamy wszystkie ości. Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Łososia i wystudzoną cebulę mielemy w maszynce. Dodajemy jajko, sól, pieprz. Dobrze mieszamy, dolewamy pół szklanki śmietany. Ciasto rozwałkowujemy, formujemy pierogi i nadziewamy je farszem. Pierogi podajemy z masłem lub z sosem beszamelowym.
Sos:
Pół litra mleka przegotować z jedną małą marchewką, pietruszką, selerem i listkiem ziela. Całość przecedzić. Sporządzić jasnozłotą zasmażkę z dwóch łyżek mąki i masła, dodać ją do mleka, dokładnie roztrzepać (należy uzyskać konsystencję sosu). Jeszcze raz roztrzepać, posolić, dodać trochę gałki muszkatołowej i kilka kropli soku z cytryny. Pierogi polewamy sosem. Można je wstawić na chwilę do piekarnika i lekko zapiec. Ciasto na pierogi robimy w/g własnego uznania.