pasiasty.pl ::Przepisy kulinarne

Naleśniki nadziewane żółtym serem

Przepisy kulinarne
Naleśniki, omlety, placki


Naleśniki nadziewane żółtym serem:


Kategoria: Naleśniki, omlety, placki
Składniki:
Autor: Oses
Ilość porcji: 4
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
2 szt jajek
2 łyżki oleju
sól
2 szt jajek -- do panierowania
1 szklanka tartej bułki -- do panierowania
3 łyżki oleju -- do smażenia
Nadzienie:
20 dag sera żółtego -- podlaski, pałacowy, gouda
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie ciasta:
Mąkę, mleko, 1 szklankę wody, jajka i sól zmiksować i odstawić na 30 min. Następnie wlać do ciasta olej i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany; jeżeli jest zbyt gęste dolać trochę wody. Na mocno rozgrzanej teflonowej patelni rozprowadzać równomiernie cienką warstwę cista i smażyć naleśniki z obu stron.
Przygotowanie nadzienia:
Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach i połączyć z natką oraz ziołami.
Naleśniki posypać serem z zieleninami złożyć w kopertę. Panierować w lekko roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.
Do startego sera można dodać drobno pokrojoną wędlinę lub 1 ząbek czosnku roztarty ze szczyptą soli.