pasiasty.pl ::Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne - fish pie

Przepisy kulinarne
Ryby


Fish pie:


Kategoria: Ryby, Tarty
Składniki:
tuńczyk -- w zalewie
jajko -- na twardo
cebula
pieczarki
ser żółty
kruche ciasto

Moja szwagierka robi to z puszkowego łososia, ale ja takim burżujem nie jestem i robię z tuńczyka w zalewie (nie oleju).
wziąć: tuńczyka - dużo; parę jaj na twardo, w plasterki; obsmażyć cebulę pociachana i pieczarki (małe najlepsze, bo zostaje jasne); sos beszamel z serem (czyli serowy), ale nie przesadnie serowy (jak np. do kalafiora). sos połączyć z cebulą, pieczarkami i tuńczykiem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu; poukładać jaja w plastrach na tym, przykryć czapką z kruchego ciasta (20 dkg mąki, niecałe 10 dkg margaryny/masła, dużą szczyptę soli, tak na czubku noża proszku do pieczenia - spulchnia ciasto - ciasto robić albo rękoma albo w maszynie. jak rękoma to robić takie drobniutkie jakby zacierki. dolać parę łyżek wody, żeby się ciasto ściastowało, ale żeby się nie kleiło. Można dodać startego żółtego sera do tego, lub dowolnych ziółek suchych albo świeżych. Przykryć szczelnie plackiem z tego ciasta (nie grubszym niż 3 cm!), ładnie pooblepiać brzegi w jakiś szlaczek, ja z resztek ciasta, co zwisa po bokach wykrawam dużą rybę! posmarować mlekiem albo jajem , jak się ma TROCHĘ, piec w dość gorącym (ale w nie do czerwoności) piecu aż ciasto złote, a to pod spodem bulgocze niemo. substytut ryby - kurczak plus boczek wędzony. - rożne jarzyny zblanszowane. Plus na wierzchu artystyczna jarzyna z ciasta