pasiasty.pl ::Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne - zupa z soczewicy z klopsikami

Przepisy kulinarne
Zupy


Zupa z soczewicy z klopsikami:


Kategoria: Zupy
Autor: Herbatka
Składniki:
3 łyżki oliwy
2 szt cebul
1 szt marchwi -- mała, pokrojona w kosteczkę
5 ząbków czosnku -- posiekane
1 łodyga selera naciowego -- posiekana
natka pietruszki
tymianek -- świeży lub 2 łyżeczki siszonego
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki kminku -- mielony
1/2 kg soczewicy czerwonej
2 1/2 l bulionu -- drobiowy
sól
pieprz
1/2 szt cytryn -- sok
1/2 kg mięsa mielonego -- z kurczaka
1 szklanka migdałów -- obrane ze skórki, posiekane i podprażone na suchej patelni
1/2 szklanki tartej bułki
1/3 szt cebul -- drobno posiekana
1/3 szklanki rodzynek
1 szt jajka
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki natki pietruszki
1/4 łyżeczki chili
sól
pieprz czarny
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 szklanka jogurtu
mięta -- drobno posiekana
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej

W dużym, głębokim rondlu podgrzewamy oliwę - dodajemy cebulę, marchew, czosnek, seler, natkę i tymianek obwiązane nitką, żeby później było łatwo usunąć je z zupy, kurkume i kminek. Podsmażamy na niezbyt dużym ogniu do zeszklenia cebuli i czosnku. Wsypujemy soczewicę i wlewamy bulion, dosmaczamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Następnie redukujemy płomień i pozwalamy zupie "pykać" jakieś pół godziny. Następnie wywalamy zielsko a zupę miksujemy na krem (można sobie odłożyć z 1/3 i dodać do zmiksowanej zupy, jeśli lubicie mieć coś "na ząb" a nie taka papkę dla głębokich emerytów). Następnie wciskamy do zupy pół cytryny i doprawiamy ostatecznie do smaku solą i pieprzem. Teraz klopsiki - mięso wyrabiamy z migdałami, bułką tartą, cebula, rodzynkami, rozbełtanym jajkiem, czosnkiem, natka i kolendra. Doprawiamy chili, solą i pieprzem (no niestety trzeba to zrobić "na smakę" i popróbować surowej padliny) Z masy formujemy malutkie klopsiki - ze 2 cm średnicy. Smażymy je na brązowo, na patelni, na oliwie. W małej miseczce mieszamy jogurt, mięte i skórkę z cytryny i ochładzamy w lodówce. Zupę przelewamy na talerze, układamy w niej klopsiki tak, aby lekko wystawały nad powierzchnie i dekorujemy jogurtem ( ja ułożyłam takie malownicze , lekko rozmazane kleksy wokół klopsików). I konsumujemy :-)