pasiasty.pl ::Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne - zupa ostro-kwa¶na

Przepisy kulinarne
Zupy


Zupa ostro-kwa¶na:


Kategoria: Zupy
Składniki:
grzyb shiitake -- kilka
1/2 łyżki m±ki kukurydzianej
1/2 l bulionu -- drobiowy
2 kostki tofu -- małe
100 g pędów bambusa
2 łyżki octu ryżowego
2 szt jajek -- ubite
1 łyżka sosu sezamowego -- jasny
1 łyżka wina ryżowego -- chińskie
1/2 łyżeczki pieprzu białego
sól
szczypiorek -- do posypania

Najpierw trzeba namoczyć grzyby w ciepłej wodzie (ok 150 ml), ok pół godziny. Trzonki odci±ć i wyrzucić, a resztę drobno pokroić. M±kę kukurydziana wymieszać z woda na pastę (pół łyżki stołowej). Do wywaru dodać wodę z moczenia grzybów, po zagotowaniu dodajemy grzyby, bambus, tofu, dodajemy wino, ocet i sos sojowy. Zagotowujemy i gotujemy przez 1 minutę, po czym wlewamy cienkim strumieniem ubite wcze¶niej jajka i dodajemy pastę z m±ki. I mieszamy chwile. Zanim podamy na dno miseczki b±dĽ talerza sypiemy sól i pieprz, nalewamy zupę i posypujemy szczypiorkiem.