pasiasty.pl ::Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne - kwaśne klopsiki

Przepisy kulinarne
Mięso mielone


Kwaśne klopsiki:


Kategoria: Zupy, Mięso mielone
Składniki:
mięso mielone
jajko
czosnek
majeranek
sól
pieprz
2 szt marchwi
pietruszka
seler
ziele angielskie
liść laurowy
20 dkg boczku wędzonego
cytryna
2 łyżki mąki -- czubate
śmietana
2 szt żółtek
cukier
ziemniak

Robisz z mielonego luźne klopsiki - takie niezbyt "ciasne" - dodaj jedno jajko więcej np., oprócz tego zawsze czosnek granulowany i majeranek (sól i pieprz to normalka). Teraz robimy tak : dwie marchewki, pietruszka (korzeń), seler kroimy jak lubimy. Gotujemy w garze z woda (ziele, liść i te sprawy w metalowym sitku - nie każdy lubi pluć "śrutem") , do tego wrzucamy kawałek (ok. 20 dag) boczku lub żeberek wędzonych, solimy delikatnie (jak wędzone jest słone to czasem nie trzeba solić) Jak wywar będzie wrzał wrzucamy po razie klopsiki i gotujemy wszystko aż klopsiki wypłyną, w tak zwany miedzy czasie dodajemy do zupki kwasek cytrynowy lub sok z cytryny ). Zupkę zagęszczamy tak : 2 czubate łyżki mąki do naczynia, zalewamy zimną wodą, mieszamy mątewką wlewamy do zupy, jak się zagotuje wlewamy ciąg dalszy czyli dwa małe kubełki gęstej śmietany (kwaśnej) wymieszanej z dwoma żółtkami. Jak zupka zacznie lekko bąblować doprawiamy ostatecznie do smaku solą, kwaskiem cytrynowym i cukrem - to wazne). Wczesniej gotujemy obrane ziemniaki. Do głębokiego talerza wkładamy ziemniaki, kilka klopsików z zupy i zalewamy zupa. Wpyalmy do bólu brzucha - takie pyszne. I to jest tzw. kwasny klops :)